Checklist zonnepanelen

Share this

Stap voor stap naar zonnepanelen

Stap 1 Is uw huis geschikt voor zonnepanelen?

1.1 Dakoppervlak geschikt?
Bij zonnepanelen is de plaatsing op het dak is heel belangrijk. Idealiter wordt het systeem pal op het zuiden georiënteerd (ezelsbrug: in de zomer staat de zon om 13.00uur gericht op het zuiden, in de winter om 12.00 uur) met een hellingshoek van 35°. Het systeem is echter voldoende rendabel tussen Zuid-West en Zuid-Oost met een hellingsgraad tussen 20° en 60°. Andere oriëntaties en hellingshoeken leiden tot minder optimale opbrengsten.
Kies een dakoppervlak zonder schaduw of obstakels zoals een schoorsteen. Denk bij schaduw niet alleen aan continue schaduw van overhangende takken van bomen of een dakrand, maar ook aan hoge gebouwen in de omgeving, die door draaiing van de zon schaduw werpen op het dak.

Bent u huurder? Vraag dan officeel toestemming van de verhuurder.
Check van te voren of u een vergunning nodig heeft (zie veelgestelde vragen)

1.2 Het aantal zonnepanelen
Dit is afhankelijk van wat u wilt en kunt. Factoren die u keuze beïnvloeden zijn:
Welk deel van uw energieverbruik wilt u zelf opwekken middels een zonnestroom installatie?
Hoeveel wilt u investeren aan een zonnestroom installatie?
Hoeveel ruimte heeft u op/om uw woning?

Het is raadzaam netto niet meer stroom op te wekken dan 5000 kWh. De stroom die u opwekt, koopt de electriciteitleverancier van u tegen exact hetzelfde tarief als de stroom die u van de electriciteitleverancier afneemt (leveringstarief + energiebelasting + BTW). Dit wordt ook wel saldering genoemd. Indien u meer dan 5000 kWh stroom teruglevert, krijgt u alleen het leveringstarief + BTW (in 2011 6 tot 8 cent per kWh). De grens van 5.000 kWh riskeert u te overschrijden als u meer dan 6.000 watt-piek installeert en overdag weinig tot geen elektriciteit gebruikt. Dat gebeurt niet zomaar bij particulieren: bij een paneel met een gemiddelde opbrengst van 200 watt-piek heeft u 30 panelen nodig. Als u niet kunt salderen wordt de terugverdientijd van de zonnepanelen dus aanzienlijk langer.

1.3 Subsidies en financiering
Kijk op subsidies en financiering.

Stap 2 Keuze van een installateur
2.1 Aanvragen offertes
Aangezien uw zonnestroom installatie toch een aardige investering vergt, is het belangrijk u goed te oriënteren. Hiervoor kunt u bij verschillende installateurs offertes aanvragen. Op onze site kunt u een inschatting krijgen van wat een zonnestroom installatie in uw situatie zal opbrengen en kosten. Daarna kunt u vrijblijvende offertes aanvragen bij een aantal goed aangeschreven installateurs.

2.2 Vergelijken van offertes
Waar moet u op letten bij het vergelijken van offertes? U kijkt natuurlijk naar de prijs. Maar goedkoop is duurkoop. Het gaat om juiste prijs/kwaliteits verhouding. Waar let u dan nog meer op?
- Is de offerte duidelijk en gedetailleerd (merk en type panelen, merk en type omvormer, welk installatiemateriaal, lengte en type bekabeling, etc)?
- Bent u er zeker van dat er geen schaduw valt op de zonnepanelen? Dit kan de opbrengst van u installatie (zeer) nadelig beïnvloeden. Heeft de installateur dit gecontroleerd? 
- Welke garanties heeft u op de produkten en de installatie.Op de zonnepanelen zit meestal een vermogensgarantie van 10 jaar op 90% van het vermogen (of 20 jaar op 80%). Zonnepanelen hebben vaak een mechanische garantie van 2 jaar, maar ook 5 jaar komt voor. Op de inverters zit een garantie van 2 jaar. Vaak is het mogelijk verlengde garantie bij te kopen.
- Wat als er een paneel vervangen dient te worden? Is het eerste jaar bijvoorbeeld werken/vervoerskosten inbegrepen?
- Heeft de installateur een schatting van de opbrengst gemaakt?
- Heeft u de mogelijkheid om de garantie te verlengen van de omvormer? De omvormer gaat minder lang mee dan de zonnepanelen. Dit is niet super belangrijk, maar sluit wel verrassingen uit na 10-15 jaar. 
- Eventueel extra's: datalogging inbegrepen zodat u de opbrengst van de installatie kunt volgen? 
- Heeft u de zekerheid dat de installateur voor een bepaalde termijn kan leveren? Dit is soms van belang voor de aanvraag van subsidies.
- Gaat de installateur voldoende in op uw vragen? 

2.3 Aanvraag subsidies
Als u besluit met een installateur in zee te gaan, kunt u subsidies gaan aanvragen. De aanvraag van subsidies is niet erg moeilijk. De installateur kan u hierbij helpen.
Meestal kunt u bij de installateur aangeven dat u tot de aankoop overgaat onder de voorwaarde dat u subsidie krijgt.

Stap 3 Installatie en ingebruikname
3.1 installatie

Een zonnesysteem met een totaal vermogen van 600 watt mag aangesloten worden op één groep in de stoppenkast. Er zijn doe-'t-zelf pakketten te koop. Wilt u een groter vermogen plaatsen, dan is aanleg van een extra groep nodig - tenzij u het vermogen verdeelt over meerdere groepen. Raadpleeg hiervoor uw installateur.
Plaats de omvormer dicht bij de panelen, om opbrengstverliezen te beperken.
Laat voldoende ventilatieruimte rond panelen en de omvormer, zodat die warmte kwijt kunnen. Hogere temperatuur zorgt voor lagere elektriciteitsopbrengst.
De draagconstructie van panelen kan geluid van buiten overdragen, de woning in. Dit voorkomt u door de draagconstructie boven de woningscheidende wanden te laten onderbreken.

3.2 Aansluiten op het net
Om de teruggeleverde elektriciteit te kunnen verrekenen met het eigen verbruik heeft u een meter nodig die teruglevering mogelijk maakt. Dit kan zowel een digitale als een analoge meter zijn. Let hierbij wel op, er zijn ook draaispoelmeters die niet terugdraaien of niet meten wat aan het net wordt geleverd. Als u de zonnestroom installatie aanmeldt op Energieleveren.nl dan ziet u direct of uw meter geschikt is voor teruglevering.

3.3 Contracten aanpassen?
Als u zonnepanelen installeert, hoeft u geen nieuw contract af te sluiten met uw energiemaatschappij. Wel geven sommige energieleveranciers korting geven omdat u duurzame electriciteit produceert. Neem contact op met uw energieleverancier voor de mogelijkheden.
Op het moment dat uw installatie werkt, kunt u contact opnemen met uw energieleverancier om een herziening van uw voorschotbedragen te vragen. Op basis van de geïnstalleerde capaciteit en de verwachte geproduceerde elektriciteit kan uw leverancier uw nieuwe voorschotbedrag berekenen. Zo profiteert u onmiddellijk van uw zonnepanelen.
U bent vrij om van leverancier te veranderen, indien u bij een andere leverancier goedkopere of meer aangepaste tarieven kunt bedingen. Een vergelijking van de energieprijzen van energieleveranciers is ruim voorhanden op internet.

3.4 Bijhouden opbrengsten
Het is raadzaam enkele malen per jaar te controleren of uw zonnepanelen nog optimaal werken. Dat doet u door te opbrengsten te controleren. Een handige manier is het plaatsen van een display in uw woonkamer die continu de gerealiseerde opbrengst laat zien.
Als u de opbrengsten ook nog logt (bijvoorbeeld in zonnestroomopbrengst.eu) kunt u uw opbrengsten vergelijken met opbrengsten met vergelijkbare systemen. Soms kan dat zelfs geautomatiseerd.
Vraag uw installateur naar de mogelijkheden.

 

Bent u benieuwd wat zonnepanelen kosten en opleveren in uw situatie? In 3 eenvoudige stappen heeft u een prijs.